Більшість джерел дають таке визначення того, що таке макітра - це продукт народної прикладної творчості. Як виглядає цей посуд? Він виготовляється у формі конуса: об'ємна випукла посудина з шорстким внутрішнім покриттям. Зазвичай його роблять з червоної глини, яку обпалюють в печі. Це словосполучення перекладається як "мак" і "терти". З цього можна зробити висновок про способи застосування цього посуду в давнину.

                          Макітра-фото

Як використовували макітру раніше і сьогодні

На території України цей виріб мав дуже широкий спектр застосування. Наприклад, в цій мисці перетирали мак та інше насіння макогоном, подрібнювали інгредієнти для приготування різних страв, в тому числі для куті. Також така миска застосовується для замішування тіста. У ній зберігали воду, квасили і солили овочі на зиму, готували опару, складали вареники, картопляники, пироги і так далі. У макітрах великих розмірів раніше мили посуд.

Відомо, що перетерті в макітрі продукти краще зберігають свій аромат, ніж коли їх просто перемелюють. Тому можна зробити висновок, що макітри були незамінними в господарстві і тісно перепліталися з різними українськими традиціями.

Подібним чином цей предмет побуту застосовується і сьогодні. Він відрізняється екологічністю, міцністю, стійкістю до різних ушкоджень і до температурних режимів. У процесі приготування їжа не пригорає, посудина не покривається накипом. Зберігати їжу і напої в макітрі з кришкою також вигідно, так як вони довше зберігають свій первозднний смак і навіть температуру. У ній можна тушити м'ясо і овочі, варити суп, кип'ятити воду, робити гарячі напої і проводити безліч інших кулінарних експериментів.

Розміри макітри

Виготовляють макітри різних об'ємів, завдяки чому сучасні господині можуть спростити і урізноманітнити процес приготування страв. Асортимент в багатьох магазинах багатий на посуд, що вміщає від 1 до 5 літрів.

Поради по експлуатації керамічної макітіри

1. Спочатку помийте посуд, залийте водою і додайте соду, помістіть в теплу духовку. Вода повинна закипіти. Після цього відразу вимикайте вогонь і залишайте всередині остигати.

2. Змастіть внутрішню частину макітри жиром рослинного масла.

Ці прості дії приберуть мікротріщини і в майбутньому будуть робити їжу більш соковитою. Навіть чисту макітру промивайте водою перед кожним використанням.