Багатьом господаркам дуже подобається дерев’яний посуд. Тому попит на цю групу товарів поступово зростає. Сьогодні лопатки, ложки, різні тарілки для їжі, обробні дошки та інші дерев’яні вироби на кухню(в основному використовується дерево черешні або дуба) можна побачити не тільки у квартирах та домівках. Сьогодні кухонне приладдя із натурального дерева використовують для сервіровки та подачі самих різноманітних страв, наприклад ролів або суші, а також для перших страв, їх замовляють великими партіями для ресторанів.

 

Переваги такого матеріалу:

  1. Екологічно чистий
  2. Прикрашає інтер’єр будь-якого приміщення
  3. Створює певний затишок на кухні
  4. Має бактерицидні корисні властивості
  5. Гіппоалергенний

Більша кількість закладів, такі як кафе або ресторани, використовують посудомийні машини, тому потрібно мати на увазі, що ні в якому разі не можна мити дерев’яний посуд у посудомийці, так як це наносить певну шкоду виробам з дерева.

 

Як працює посудомийна машина?

Всередині машини створюються певні умови, а саме, висока температура води, вплив на дерево хімічних речовин миючих засобів, гаряче повітря при сушці та довге перебування у воді. Все це не сприяє зберіганню і цілісності дерев’яного посуду.

Металеве, керамічне, скляне та фарфорове кухонне приладдя дуже легко переносить такі умови мийки. Але ж що відбувається із посудом з дерева?


 

Результати мийки дерев’яного посуду у посудомийці

Через гарячу воду та сухе повітря руйнується структура дерева та знищується захисний прошарок. Утворюються мікротріщінки, які створюють ідеальні умови для розвитку процесу гниття деревини. Матеріал розбухає із-за того, що волокна вбирають вологу. Це відбувається у лічені хвилини. Достатньо 30-40 хвилин для перебування такого посуду у воді. Різке стискання при сушці руйнує його, тому прочність матеріалу падає. А для такого дерев’яного посуду як хохлома, така мийка взагалі згубна.

Деформовані вироби не тільки втрачають свій презентабельний зовнішній вигляд. Вони стають непридатними для використання в принципі. Тому більше нічого не лишається, як відправити їх в утилізацію.

Посудомийна машина не забезпечує необхідної делікатної мийки дерев’яного посуду. Тому потрібно уникати такої мийки ї такого обслуговування.

 

Рекомендаціїї по експлуатації посуду з дерева

Для того, щоб продовжити термін служби дерев’яного посуду, потрібно слідкувати дуже простим рекомендаціям. А саме:

  • зберігати предмети для споживання та приготування їжи з дерева в сухому місці, подалі від вологи. Краще за все для цього підійде відкрита полочка або сухий закритий шкафчик, подалі від раковини та інших місць скопичення вологи.
  • краще не використовувати хімічних миючих засобів
  • одразу ж після миття посуду з дерева потрібно його протерти сухим рушником
  • не ставте дерев’яний посуд у холодильник або ж мікрохвильову піч

Дотримуюючись таких простих правил зберігання та використання, можна зберігти свій посуд надовго.